2007-05-06

Konsumtionen.

Jag funderade lite på det här med konsumtionen... Vill folk ha de "rätta" sakerna för att visa att de har pengar? Jag har alltid tänkt mig att folk vill ha vissa saker mer för att visa att de är "rätt", att de har "koll" på vad som gäller.

Visst är det så att det ofta krävs pengar för att köpa de där åtråvärda sakerna som framhävs som oumbärliga för personen med koll, men är det just det att man har pengar som man vill signalera? Okej, om man köper ett sommarhus i Båstad eller en segelbåt, då vill man nog signalera att man har pengar, men om man köper ett par jeans av ett visst märke?

Kanske är det så. Kanske är det att man har råd som man vill visa. Åtminstone i dessa dagar, när en del av de där åtråvärda märkesobjekten är så ohemult dyra.

Jag vet bara det, att jag skulle inte känna mig ett uns mer "rätt" om jag tog ut alla mina besparingar (som inte skulle räcka till en segelbåt) och köpte mig en handväska för dem. Jag har aldrig känt mig "rätt" på det sättet, och jag kan inte riktigt föreställa mig att det finns en sak som skulle kunna förändra den känslan.

Men andra kanske resonerar annorlunda. Kanske är det därför folk köper saker som de egentligen inte behöver och egentligen inte har råd med. Kanske hoppas de att just nästa grej ska hjälpa dem att nå ända fram. Jag har full sympati, och jag undrar om de lyckas...

(Och så kan jag väl erkänna att jag förmodligen har köpt saker just för att de är av ett visst märke, men aldrig med avsikten att visa att jag hade råd med dem.)

2 kommentarer:

Smyg sa...

Jag brukar trösta mig med det engelska uttrycket "a fool and his money is soon parted" när jag inte har råd.

Dekorum sa...

Det var ett bra uttryck! Jag ska lägga det på minnet. :)